torsdag 29. desember 2011

Planleggingen til Barcelona er i gang!

Forelesninger

Før studieturen blir det lagt opp til fire forelesningskvelder i september/oktober som er åpne for alle.  Disse vil være bygget opp tematisk, med ulike deler av den spanske kultur og historie som utgangspunkt.
Temaene som vil bli behandlet er:
Spansk historie, Spania i dag, kunst og arkitekturhistorie, alt med hovedvekt på byen Barcelona.


Studietur

Vi reiser til Barcelona i uke 41, og er av gårde i perioden 7.-13. oktober. Avreise skjer fra Gardermoen, og vi skal bo på hotell sentralt i den gamle delen av Barcelona sentrum, med kort veg til de store severdighetene. Barcelona er kjent for kunst, arkitektur og kultur, i tillegg til mye god mat og drikke.

Vi er nå i dialog med flere hoteller for å få til en best mulig pakke for oss, og jeg tror overnattingen skal bli bra!


Vi har allerede fått påmeldinger og har snart fylt opp en tredjedel av plassene, så her er det bare å melde fra så fort en er sikker på at en vil delta.

 

onsdag 30. november 2011

NY FORELESNINGSSERIE OG STUDIETUR!

Nå har planleggingen startet. Vi har begynt å legge program for forelesningsserie for høsten 2012 med etterfølgende studietur, denne gang til BARSELONA. Studieturen er tenkt lagt til uke 41. Det blir sendt ut informasjon til de epostene vi har lagret i løpet av et par uker, men om du er interresert er det bare å melde seg på kunsttur@live.no

mandag 24. oktober 2011

Forestilling ved Den Nationale Scene

Vi skal se forestillingen "La cage aux folles" torsdag kveld. Teateret beskriver stykket slik:

Herlig situasjonskomikk, fantastisk musikk, ekstravagante kostymer og ikke minst en sterk kjærlighetshistorie. Det er klart for musikalen La Cage aux Folles med Bjørn Willberg Andersen og Bjarte Hjelmeland i hovedrollene.
George (Bjørn Willberg Andersen) og dragdronningen Albin (Bjarte Hjelmeland) bor sammen og driver nattklubben ”La Cage aux Folles”. Når Georges sønn, som har vokst opp hos dem, forteller at at han vil gifte seg med en verdikonservativ politikers datter, kaster den litt aparte familien seg ut i en stor manøver for å skjule sin egentlige livsstil. Det hele blir ekstra komplisert når det viser seg at den verdikonservative politikeren ønsker å stenge nattklubben. Og dermed er det duket for herlig situasjonskomikk.

Musikalen byr på fantastiske danse- og sangnummer som ”I am what I am”, heseblesende forviklinger og rørende, ettertenksomme situasjoner. Kanskje er fortellingen om familiebånd som går på tvers av kjønn, tradisjon og biologi enda mer aktuelt i dag, hvor det vi forbinder med etablerte familieverdier på mange måter er satt til revisjon? Uansett håper vi mange vil fryde seg sammen med oss, over denne sanselige  hyllesten til  forskjellighet, toleranse og sist, men aldri minst; til kjærligheten!

La Cage aux Folles har gått sin seiersgang på teaterscenen siden den hadde urpremiere i 1973. Historien har også blitt filmatisert flere ganger, ikke minst husker mange versjonen fra 1996 (”The Birdcage”/"I lånte fjær” med Robin Williams og Nathan Lane). Tidligere har det gjort stor suksess i Norge med henholdsvis Rolf Wesenlund og Sven Bertil Taube og Anders Hatlo og Dennis Storhøi som det skrullete ekteparet. Nå er det Bjørn Willberg Andersen og Bjarte Hjelmelands tur. 

Musikalregissøren Lisa Kent er tilbake på DNS. Sist gjorde hun Les Misérable. Scenografi og kostymer er ved Ingeborg Kvamme, mens Norges store dragdiva, Cårejånni Enderud (kjent fra bl.a Great Garlic Girls), har kostymeansvaret for show-delene av forestillingen og vil sørge for at vi kan få noen usedvanlig glamorøse menn på scenen høsten 2010/våren 2011!

Musikk og sangtekster av JERRY HERMAN og manus av HARVEY FIERSTEIN basert på skuespillet La Cage aux Folles av JEAN POIRET.

søndag 23. oktober 2011

Oppmøte!

Vi starter studieturprogrammet klokka 12.00 utenfor Thon Hotell Bergen Brygge. Studieturprogrammet avsluttes med lunsj søndag.

Vi har fremdeles mye plass!

Vi er nå åtte påmeldte, og det er mange ledige plasser! Det er opp til den enkelte hvordan en kommer seg til og fra Bergen, men det er ledig plass i bil, dersom transporten er en hemsko.

Stadsporten


Stadsporten er en toetasjes murbygning ved Kalfaret og Kong Oscars gate i Bergen. Bygningen er oppført i pusset bruddstein med detaljering i kleberstein. Bygget har en murt hvelving over det som tidligere var landeveiens hovedferdselsåre inn til byen. Arbeidet med bygningen ble startet av lensherren på Bergenhus festning,  Oluf Parsberg. Bygget ble reist i 1628, midt under Europas religionskriger. Stadsportens funksjon var å være en del av byens forsvar. Opprinnelig hadde bygningen jordvoller på begge sider. I 1740 ble Stadsporten oppgradert med vollgrav, palisader, vindebro og skyts. Byggets nåværende form fikk det i forbindelse med at kjøpmann og Stadshauptmann Lauritz Holte Nicolaysen i 1792 satt bygget i stand. Byggets andre etasje ble på dette tidspunktet ominnredet til arkiv for Bergens by og stift (senere Bergen byarkiv). Funksjonen som arkiv hadde bygget helt fram til 1971. Stadsporten har blitt brukt for å illustrere Norges  urbane historie. I 1901 bygget Norsk Folkemuseum en kopi av Stadsporten som inngang til den byhistoriske avdeling i deres kulturhistorisk utstilling. Stadsporten ble fredet som kulturminne i 1927. Stadsporten ble et lokalt forbilde for mange av arkitekter som tegnet i Bergensstil. Einar Oscar Schous  byportmotiv på Nedre Fløibanestasjon fra 1918 er et slikt eksempel.
Bygningen er i dag blitt et populært symbol for Bergen. Stadsporten inngår som en del av avisen Bergens Tidendes logo.

fredag 23. september 2011

Vi er klare for ny runde!!

Svelgen Kunstlag, Bremanger folkeakademi, Galleri Frøya og Espen Frøysland inviterer denne høsten igjen til forelesninger og studietur. Denne gang vil Bergen stå i fokus . Forelesningene vil finne sted i Galleri Øyratunet og Galleri Frøya.

Før studieturen blir det lagt opp til tre forelesningskvelder i september-november som er åpne for alle.  Disse vil være bygget opp tematisk,  med ulike deler av Bergens historie, kunst og kultur som utgangspunkt.
Tema for kveldene blir:
             Musikk, forfatterskap og teatervirksomhet.
             Frå Ole Bull til Harald Sæverud

             Maleri og skulptur.
             Frå Mathias Blumentahl og IC Dahl til  
             Einar Kvamme og Domenico  Erdmann.

             Arkitektur og byggeskikk.
             Bergens tusenårige historie gjennom bygg og anlegg.

Studietur

Torsdag 3. november møtes vi ved Thon Hotel Bergen Brygge, der vi skal bo. Hotellet ligger sentralt i sentrum av Bergen, med gåavstand til de stedene vi skal se. Bergen er kjent for de fleste av dere, men kanskje vil vi oppdage nye ting ved byen.  Det blir lagt opp til besøk både i museer og i kirker, og ikke minst blir det byvandringer med stopp både ved større og mindre severdigheter. Vi skal på spesialomvisning ved fiskerimuseet, se Bryggen og Bergenhus, men også Frescohallen og Kunstmuseet.

Retur blir søndag 6. november




onsdag 16. februar 2011

Neste varsel

Nå nærmer det seg tiden vi skal møtes på Gardermoen og i dag var varselet for Praha slik:


Søndag
20.02.2011

Delvis skyet Svak vind, 2 m/s fra nord-nordvest
Delvis skyet. Svak vind, 2 m/s fra nord-nordvest. 0 mm nedbør i døgnet.

Mandag
21.02.2011

Klarvær Flau vind, 1 m/s fra øst
Klarvær. Flau vind, 1 m/s fra øst. 0 mm nedbør i døgnet.

Tirsdag
22.02.2011

Skyet Svak vind, 2 m/s fra øst-nordøst
Skyet. Svak vind, 2 m/s fra øst-nordøst. 0 mm nedbør i døgnet.

Onsdag
23.02.2011

Klarvær Lett bris, 4 m/s fra øst
Klarvær. Lett bris, 4 m/s fra øst. 0 mm nedbør i døgnet.

Torsdag
24.02.2011

Klarvær -1° Lett bris, 4 m/s fra øst-nordøst
Klarvær. Lett bris, 4 m/s fra øst-nordøst. 0 mm nedbør i døgnet.

Fredag
25.02.2011

Klarvær -2° Lett bris, 4 m/s fra øst-nordøst
Klarvær. Lett bris, 4 m/s fra øst-nordøst. 0 mm nedbør i døgnet.
 

mandag 14. februar 2011

Langtidsvarsel for Praha

0.02.2011

Klarvær -4° Svak vind, 3 m/s fra øst-nordøst
Klarvær. Svak vind, 3 m/s fra øst-nordøst. 0 mm nedbør i døgnet.

Mandag
21.02.2011

Lettskyet -2° Svak vind, 3 m/s fra øst
Lettskyet. Svak vind, 3 m/s fra øst. 0 mm nedbør i døgnet.

Tirsdag
22.02.2011

Skyet -1° Svak vind, 3 m/s fra øst
Skyet. Svak vind, 3 m/s fra øst. 0 mm nedbør i døgnet.

Onsdag
23.02.2011

Klarvær -2° Svak vind, 3 m/s fra øst-nordøst
Klarvær. Svak vind, 3 m/s fra øst-nordøst. 0 mm nedbør i døgnet.

fredag 11. februar 2011

Været i Praha

Da har vi fått melding fra ambassaderåden, og det er vårlig i Praha for tiden 5-10 grader og snøfritt. De jobber med ett lite opplegg for oss den dagen vi skal til Strahov.

onsdag 9. februar 2011

Vituskatedralen

Vituskatedralen er ett av de største landemerkene i Praha og ett sted man MÅ besøke, denne kirken ligger på området til Prahaborgen og ble påbegynt i 1344 og ble fullført først i 1929. Dette bærer arkitekturen preg av både ute og inne. Inne er det blant annet ett glassmaleri av Mucha.
I kirken finner vi også Vaclav kapellet og det er bygget på Vaclav den helliges grav. Tradisjonen sier at dørringen med løvehodet på den nordlige inngangen er den samme som St. Vacla klynget seg til i dødsøyeblikket.
I selve kapellet får man følelsen av å være inne i ett stort smykkeskrin, så rikt dekorert er det. Innfelt i veggene er 1372 bhømiske edelsteiner som skal symbolisere byggeåret til kapellet.

søndag 6. februar 2011

Antrekk

Vi har fått spørsmål om kleskode på operaen. Her vil dere finne alle slags antrekk fra slitte olabukser til det peneste man har.
Alt er lov, men vi anbefaler at man er rene, pene og hele i tøyet.

En annen ting som vi vil minne dere på er at hver er sjekket inn med to kolli. MEN det er viktig at hver kolli ikke veier mer enn 20 kilo

torsdag 3. februar 2011

Noen skulpturer på Karlsbroen

På Karlsbroen står det en rekke statuer som kom til lenge etter broens tilblivelse. Alle statuene har sin egen historie å fortelle. Det er statue av Karl IV og sønnen Vaclav IV. Det er bibelske skikkelser og Tsjekkiske helgner. Alle statuene er laget av sandstein, bortsett fra en som forestiller St. Filip Benicuis, hav var så from at han sa nei til å bli pave. Dette er den eneste statuen som er i marmor.

Her finner vi St Ivo som er juristenes beskytter.

Han hjelper en fattig enke med barn, ved siden av Ivo står Justitia . St Elisabet er bakerens, de fattiges og de sykes beskytter, St. Barbora de dødendes, gruvearbeiderens og metallhåndverkerens beskytter. 'På broen er det mange flere statuer, her finner du en stute som er beskytter for nært sagt alle yrkerog alle tenkelige aktiviteter.
Ett sterkt inntrykk gir Pieta statuen med Jesu mor som sørger over sin døde sønn. Akkurat dette stedet var rettersted der uærlige bakere og slaktere ble kastet i elven tenker man ikke over der man står og betrakter statuen.
Men den aller mest gripende er kanskje St. Luietgarde, den blinde cicsternsiensernonnen som hadde en visjon om at Kristus lente seg ned fra korset mot henne.

mandag 31. januar 2011

Nye sko?

Her du glad i sko kan du gjøre ett kupp i Praha. I flere av sidegatene til vaclavplassen er det flere butikker som selger sko/støvler relativt rimelig. Her kan man fint finne seg ett par til 100 ,-, eller for å få en følelse av rikt utvalg..... Det tsjekkiske skomerke Bata har ett shoppingsenter i enden av vaclavplassen. De fører visstnok vestlige priser(uten at jeg kan si noe om det)

Da vi var i Praha for ett år siden fikk jeg ikke med meg min bedre halvdel inn på dette senteret, og ja tro ikke du får kjøpt alt på dette shopping senteret. Det er ett senter med 6 etasjer..... og de selger sko! Ja 6 etasjer med sko, finner du ikke noe her, da regner jeg med at du ikke finner noe, men butikken/senteret er sikkert vel verdt ett besøk

søndag 30. januar 2011

Albert Einstein

Jaha ja.... Vi er inne i Praha bloggen og hvorfor i all verden bruker jeg tid på Albert Einstein????? Joda, også Albert Einstein har bodd i Praha.

Herr Einstein kom til Praha i 1911, han var da 31 år og kom med familien sin. Kone og to sønner. Albert Einstein jobbet som professor på det tyske universitetet i Praha. Det ble bygget en egen leilighet for familien i Smichov distriktet. De boddei Lesnicka 7 på den venstre siden av elven. Men mesteparten av fritiden brukte Einstein i salongen tilMrs. Bertha Fanta på torget i gamlebyen, hvor den debatterende sirkelen møttes jevnlig.
Albert likte å komme hit med sin fiolin og tilbrakte masse tid med Max Brod og Franz Kafka
Familien bodde i Praha i 17 månder og på denne tiden skrev han 11 arbeider og 5 av disse omhandlet matematikk og kvanteteori






Det er mlig å besøke stedet Einstein vanket med fiolinen. Se etter en minneplakett på utsiden av ett hus på Gamletorget. På veggen står det:


“Here in this salon of Mrs Berta Fanta, Albert Einstein, Professor at Prague University in 1911 to 1912, founder of the theory of relativity, Nobel Prize Winner, played the violin and met his friends, famous writers, Max Brod and Franz Kafka.”

fredag 28. januar 2011

Mat på Zvonice

Vi har tatt oss friheten å bestille mat til alle når vi skal på restaurant Zvonice. Dette for å gjære det enkelt for de som skal lage/servere oss maten. Å for å gjøre det enda lettere vil vi på forhånd samle inn penger for maten. Drikken skal dere få lov å bestemme selv og det betaler dere der.

Men hva skal vi spise? Jo her er hva vi har bestillt:
En gammel Böhmisk tradisjonell rett:
Villsvin stek servert med nypesaus. Servert med tsjekkisk potet/tranebær knedelky(knødler på tysk, på norsk har vi ikke dette) og mini grønnsaker.

Til dessert vil dere få
Solbær og sitron sorbet, servert med jordbær og champagne og mango saus.

Vi har tidligere sagt  at dette er en dyr restuarnt og denne maten vil komme på 880 tsjekkiske kroner, (drikke kommer da i tillegg)omregnet til norske blir det ca 310,-

Vaclav den hellige

Fyrst Vaclac la grunnlaget for den tsjekkiske middelalderstaten. Han fikk en fryktelig skjebne da han prøvde å lure sine undersåtter. Han ville de skulle ta til seg kristendommen og dette gjorde han ved å gjøre den hedenske hanen til ett kristent symbol.
Der dagens St Vitus katedral står bygget han en kirkelig rotunde over offersteder der de hedenske slavene lot blodet av sorte haner gjennomvæte jorden. Dette var ett fruktbarhetsritual.
Legenden skal ha det til at da undersåtene oppdaget at deres gudinne hadde mått vike plass for den kristne Gud, ble de svært sinte på Vaclav. Men grunnen til han ble myrdet var heller at han gjorde innrømmelser til de tyske fyrster for å ha ryggen fri i nord. Tsjekkerene så det som om han solgte tsjekkiske interesser.
En tidlig morgen i 935 var Vaclav på vei til messe i kirken, da han hørte kirkeklokkene ringe til fromesse, knelte han og takket Gud for at han hadde fått våkne enda en dag. Da han skulle reise seg for å gå inn i kirken, ble han overfalt og drept etter en voldsom kamp. Blant drapsmennene var hans egen bror Boleslav.
Det tok ikke lang tid før det gikk rykter om had merkelige tings skjedde ved graven hans. Pilgrimmer strømmet til og han ble gjort til helgen.

tirsdag 25. januar 2011

Vaclavplassen




Vaclavplassen er Prahas svar på Karl Johan. Denne plassen har vært åsted for mange begivenheter, store begivenheter, blodige begivenheter.... Ja kort sagt, den har vært vitne til så mangt. Det var her studenten Jan Palach brente seg til døde i 1969, det var her fløyelsrevolusjonen i 1989 fant sted.

Plassen i seg selv i 750 meter lang og 60 meter bred. Opprinnelig var det hestemarked her, men nå er det hoteller, barer, kafeer og butikker på begge sider.
Øverst på plassen med nesa vendt nedover og skuer utover er det en stor rytterstatue av Den hellige Vaclav. Statuen ble reist av nasjonalmuseet i 1912. Rundt statuen er også andre helgen statuer og det er i satt opp en minneplakkett for omkone fra kommunistregimet.

søndag 23. januar 2011

Petr Brandl

Er en av de mest berømte barokkmalere i Tsjekkia, han levde fra 1668- 1739. Petr ble på grunn jernteppet glemt i Vesten, men etter som turistene og kunstintresserte har begynt å komme til Tsjekkia har Brandl blitt mer kjent også i vesten.
Petr var av tyskøsterisk avstamming i datidens Böhmen. I Nasjonalgalleriet i Praha er det en hel hall som er viet til Brandl.

lørdag 22. januar 2011

Den lille muldvarpen

I Praha kan man få kjøpt: glass, øl, smykker, kunst, og alt hjertet kan begjære, MEN en sikker vinner til evt barnebarn eller andre for den saks skyld som er unikt fra Tsjekkia er produkter med Den lille Muldvarpen.
Denne lille sjarmøren som gikk på barne tv på 70 talle, 80 tallet, 90 tallet og som mine barn så på tv rett før jul.... De har ett kalrt ønske om en Muldvarp slik mamma har på veska si.
Den lille muldvarpen sier du?

Du kan se klipp av Muldvarpen her:

fredag 21. januar 2011

Fyrstinne Libuses spådom

Dere som var på foredrag på tirsdag fikk såvidt høre litt om fyrstinne Libuse. Fyrstinnen regens som stammor for de tidlige herskere i Praha, premyslidene. For over 1200 år siden valgte hun å gifte seg med den kjekke bondegutten Premsyl, de grunnla Premsyl dynastiet og styrte Böhmen i lange tider. Libuse står på en topp og skuer utover Vlatadalen(Moldau dalen), der den gjør en sving, omgitt av høye åser sier hun, i følge legenden: Jeg ser en stor by, hvis berømmelse skal nå helt til stjernene.
Dette skal ha skjedd like etter at de første slaviske stammenehadde bosatt seg i det som i dag utgjør den nordlige delen av Tsjekkia og landet omkring Praha. Denne legenden er fra en tid hvor man vet lite om Prahas historie, man vet kun legender. MEN i Praha og Tsjekkia har legender ofte en større plass i historien enn eksakte årstall og konkrete begivenheter.
Libuse skuer ut over sitt rike

torsdag 20. januar 2011

Tsjekkisk vin

Tsjekkia er vel ikke det landet som er mest berømt for sin vin, når det gjelder drikke er de mer kjent for sitt øl.
Men det er absolutt verdt å prøve Tsjekkisk vin. God Tsjekkisk vin finnes i både rød og hvit og det mest kjente distriktet er sør Morava.
den prestisjetunge franske publikasjon "1000 Vins du Monde 2011" nevner hele 35 tsjekkiske produkter blant verdens beste viner.
For det meste dreier det seg om hvitvin, men også noen spesielle viner og musserende vin a la Champagne.
Jeg har gjort ett raskt søk på hjemmesidene til vinmonopolet og det ser ikke ut til at de fører vin fra Tsjekkia, kun øl og brennevin. Men jeg vet jeg skal prøve tsjekkisk vin i Praha.

tirsdag 18. januar 2011

1. Forelesning

Husk første forelesningskveld i morgen 19. januar.
TEMA: TSJEKKISK HISTORIE og TSJEKKIA IDAG.

Forelesningene er på Realen klokka 19, inngang fra baksiden. Ta gjerne med noen små penger da det blir solgt kaffe og kake i pausen

mandag 17. januar 2011

The Golden Lane

På området til Prahaborgen ligger The Golden Lane, ei lita gata, trang, sjarmerende og full av små hus. Gaten fikk navnet sitt på 1600 tallet etter gullsmedene som da bodde her. Husene er bygd inn i slottsmuren og ble konstruert på 1500 tallet.
På 1800 tallet var det slum, fattigdom og kriminalitet som rådet i gaten. I dag er de aller fleste gjort om til små pittoreske souvenir butikker som selger, marionette dukker, glass, kniplinger, og egentlig det meste du har lyst på.
I gaten har det også bodd mange kjente personer også, nobelprisvinneren i litteratur Jarosla Seifert har bodd her, men den mest kjente er nok Frans Kafka som bodde i hus 22 i 1916-1917.
The Golden Lane

Nr 22, her bodde Frans Kafka
I samme huset som Kafka bodde det en sannsigerske under 2. verdenskrig. Hun forutså det tyske rikes fall, dermed ble hun hnerettet.

søndag 16. januar 2011

Dalibor tårnet

På området til Praha borgen ligger Dalibor tårnet.
Tårnet ble bygd som en del av Prahaborgen i 1496, dette årstallet kan ma se risset inn i tårnveggen. Tårnet ble bygd som fengsel og var det frem til 1781.
Navnet sitt har tårnet fått etter den unge ridderen Dalibor of Kozojedy. Legenden sier han var den første fangen i tårnet i 1498. Han var blitt dømt til døden for å ha skjult noen fredløse leilendinger. Mens han satt der spurte han om å få en fiolin slik at han hadde noe å fordrive tiden med, den lange tiden han satt der lærte han seg å spille fiolinen.. Han spilte så vakkert og med så triste toner at Prahas befolkning hadde sympati med denne fangen og de kom til han med mat og drikke.
Han ble til slutt henrettet på borgen. Komponisten Bedrich Smetana skrev på 1900 tallet en opera med navnet Dalibor.

Dalibor tårnet


Skulptur utenfor Dalibor tårnet

Her ble folk festet og satt fast til de omkom
 Det sies at de fire cellene i kjelleren ikke hadde annen tilkomst enn å bli senket ned i ett hull i gulvet

fredag 14. januar 2011

Varm sjokolade

Etter at man oppdaget Mexico ble man i Europa gjort oppmerksomme på kakaobønnen og etterhvert kom skikken med å lage varm sjokolade i vår del av verden, også i Praha begynte man med dette.

I dagens Praha får man varm sjokolade overalt, både på kafeer og i egne gateboder får man i februar kjøpt Glühwein(jeg kan styre mine lyster her) eller varm sjokolade. I Praha er det ikke uvanlig at man får en noe ekstra til kakaoen. Da gjerne oppe i kakaoen. Kakao med rom, kakao med bailys og som sagt heller man det i kakaoen. Noen steder gjør de dette automatsik og andre steder må du bestille det ved siden av.
Her har vi vært ved klokke tårnet og bestillt kakao.


I tillegg til kakaoen smaker det veldig godt med sjokoladefondue, her bestiller man en porsjon og får da frukt i skåler, og man dypper dette i varm, smeltet sjokolade

onsdag 12. januar 2011

Bestillt bord

Selv om middager ikke er inkludert i prisen har vi tatt oss den friheten å bestille bord på restauranten Zvonice. De har nemlig begrenset med plasser.
Vi tar oss også friheten til å bestille maten på forhånd, da vil det gå raskere å få den til bordene.
Vi har fått beskjed fra restauranten om at vi får den ene etasjen.

tirsdag 11. januar 2011

Restaurant Zvonice

En kort spassertur fra hotellet ligger en av Prahas beste restauranter, Restaurant Zvonice . Restauranten ligger i toppen av ett gammelt klokketårn og har ett helt spesiellt interiør.Her har du muligheten til å sitte rett over den gamle klokken fra 1518. En lignende restaurant finnes ikke i hele central Europa skirver de selv på sidene sine.
Den har flere ganger blitt kåret til topp 10 i Praha.

Prisene er i det øvre sijktet i Praha, men med norske sammenlignbare restauranter, er den rimelig. Her er det luksus og meget god mat, og vi planlegger middag her(om vi får bord, dette vil bli bestillt )

søndag 9. januar 2011

Rabbi Löw

Både i den gammelnye synagogen og på den jødiske kirkegården finner vi tydelige spor etter rabbi Löw. På kirkegården blir fortsatt graven hans besøkt og man legger småstein ved graven for å vise sin respekt.
Rabbiens gravsted

Men hvem var så denne rabbien som man fortsatt husker og besøker graven til?
Rabbi Löw levde 1520-1609, i tillegg til å være rabbi var han en mystiker. Det finnes ett uttall anekdoter og legender om han, men den mest kjente er nok legenden om Golem.
Golem

Löw skapte en leirfigur som ble kalt Golem, Golem skulle beskytte Prahas jøder.Golem lignet på ett menneske og ble skapt i 1580. I munnen hans la Rabbi  Löw  en Shem(slags sten)  og fremsa en formel som visstnok gjorde denne "roboten" levende. Legenden sier at Golem fikk jobb som tjener hos Löw, arbeidsvillig, men taus. Hver sabbat tok Löw ut shemen og roboten ble livløs, inntil den dagen hvor Löw glemte å ta ut shemen og roboten løp løpsk rundt i den jødiske bydelen, han forstyrret og ødela alt som kom i hans vei inntil rabbien kom løpende fra synagogen og tok ut shemen, da bestemte rabbien seg for aldri mer å gi Golem liv. Den døde kroppen ble lagt i den gammelne synagogen der den visstnok ligger den dag i dag.

Statue av Rabbi Löw, i det sentrale Praha
Blant jøder er han også kjent for sine tolkninger av Talmud og de fleste av disse skriftene finnes fortsatt.

fredag 7. januar 2011

Gammelnye synagogen

I det jødiske kvarteret ligger Europas eldste synagoge og ett av de tidligste gotiske bygg i Praha. Den gammelnye synagogen er fra ca 1270.
Synagogen har overlevd opprenskninger, branner og jødiske pogromer, her søkte folket tilflukt når det trengtes, og fortsatt er dette ett vikitg sted for dagens jøder i Praha.
Først var navnet på synagogen den store synagogen, det var først på 1500 tallet , da det ble bygd nye synagoger at den fikk navnet gammelnye
Ved siden av synagogen ligger den jødiske kirkegården hvor over 100 000 jøder er gravlagt.

tirsdag 4. januar 2011

Mat og drikke

Mat og drikke

Tsjekkerne elsker øl, og der sies at man her drikker mest øl i hele verden. Det vanligste er svetlé pivo -- et lyst fatøl, men prøv gjerne en tmávé pivo -- det sterke, mørke ølet. Be om en pivni syr ved siden av , en slags velduftende ost som serveres med sennep og løk. Skal du gjøre som tsjekkerne, moser du det hele og skvetter litt øl over. God apetitt!

Det tsjekkiske kjøkkenet innbyr ikke direkte til de mer romantiske middager -- her går det mye i svinekjøtt med knødel og surkål. Og øl dertil. Men dette er i ferd med å endre seg -- det kommer stadig nye restauranter som legger vekt på en mer kontinental stil. Nasjonalretten heter Svícková na smetane -- og består av banket oksekjøtt i fløtesaus, skivet knødel og tranebær.

Rundt om i Praha finnes mange gode puber og ølhaller som også serverer matretter:

• U Fleku (Kremencova 11): Velkjent klassiker beliggende i den nye bydelen, Nove Mesto. Spesialiteten er det mørke ølet som brygges her i Prahas minste bryggeri. Noe godt å bite i serveres også. Om sommeren er det populær uteservering på stedet.

• U Kalicha (Na Bojisti 12): Hyggelig ølhall i Nove Mesto. Kjent både som restaurant og fra romanen "Den tapre soldaten Svejk". Dette var Svejks stamsted og personalet er derfor tidsriktig antrukket fra romanens epoke.

Slike pølseboder er det mange av

mandag 3. januar 2011

Jan Huus

På gamletorget i Praha er det ett monument over Jan Huus. Hvem er nå denne Jan Huus? Han var fra Bøhmen, dagens tsjekkia og var født ca 1369 og døde i 1415.

Jan Huus var en religiøs tenker og reformator, den katolske kirken likte tankene dårlig og han og hans tilhengere husittere ble kjettere i følge den katolske kirken, i 1411 ble Huus ekskommunisert og i 1415 ble han brent på bålet som kjetter. For protestantismen i Tsjekkia ble hans død en katalysator, i tillegg ble hans litterære verker viktige.
Dere vil legge merke til statuen og den står med ryggen mot den katolske kirke.