fredag 14. januar 2011

Varm sjokolade

Etter at man oppdaget Mexico ble man i Europa gjort oppmerksomme på kakaobønnen og etterhvert kom skikken med å lage varm sjokolade i vår del av verden, også i Praha begynte man med dette.

I dagens Praha får man varm sjokolade overalt, både på kafeer og i egne gateboder får man i februar kjøpt Glühwein(jeg kan styre mine lyster her) eller varm sjokolade. I Praha er det ikke uvanlig at man får en noe ekstra til kakaoen. Da gjerne oppe i kakaoen. Kakao med rom, kakao med bailys og som sagt heller man det i kakaoen. Noen steder gjør de dette automatsik og andre steder må du bestille det ved siden av.
Her har vi vært ved klokke tårnet og bestillt kakao.


I tillegg til kakaoen smaker det veldig godt med sjokoladefondue, her bestiller man en porsjon og får da frukt i skåler, og man dypper dette i varm, smeltet sjokolade

onsdag 12. januar 2011

Bestillt bord

Selv om middager ikke er inkludert i prisen har vi tatt oss den friheten å bestille bord på restauranten Zvonice. De har nemlig begrenset med plasser.
Vi tar oss også friheten til å bestille maten på forhånd, da vil det gå raskere å få den til bordene.
Vi har fått beskjed fra restauranten om at vi får den ene etasjen.

tirsdag 11. januar 2011

Restaurant Zvonice

En kort spassertur fra hotellet ligger en av Prahas beste restauranter, Restaurant Zvonice . Restauranten ligger i toppen av ett gammelt klokketårn og har ett helt spesiellt interiør.Her har du muligheten til å sitte rett over den gamle klokken fra 1518. En lignende restaurant finnes ikke i hele central Europa skirver de selv på sidene sine.
Den har flere ganger blitt kåret til topp 10 i Praha.

Prisene er i det øvre sijktet i Praha, men med norske sammenlignbare restauranter, er den rimelig. Her er det luksus og meget god mat, og vi planlegger middag her(om vi får bord, dette vil bli bestillt )

søndag 9. januar 2011

Rabbi Löw

Både i den gammelnye synagogen og på den jødiske kirkegården finner vi tydelige spor etter rabbi Löw. På kirkegården blir fortsatt graven hans besøkt og man legger småstein ved graven for å vise sin respekt.
Rabbiens gravsted

Men hvem var så denne rabbien som man fortsatt husker og besøker graven til?
Rabbi Löw levde 1520-1609, i tillegg til å være rabbi var han en mystiker. Det finnes ett uttall anekdoter og legender om han, men den mest kjente er nok legenden om Golem.
Golem

Löw skapte en leirfigur som ble kalt Golem, Golem skulle beskytte Prahas jøder.Golem lignet på ett menneske og ble skapt i 1580. I munnen hans la Rabbi  Löw  en Shem(slags sten)  og fremsa en formel som visstnok gjorde denne "roboten" levende. Legenden sier at Golem fikk jobb som tjener hos Löw, arbeidsvillig, men taus. Hver sabbat tok Löw ut shemen og roboten ble livløs, inntil den dagen hvor Löw glemte å ta ut shemen og roboten løp løpsk rundt i den jødiske bydelen, han forstyrret og ødela alt som kom i hans vei inntil rabbien kom løpende fra synagogen og tok ut shemen, da bestemte rabbien seg for aldri mer å gi Golem liv. Den døde kroppen ble lagt i den gammelne synagogen der den visstnok ligger den dag i dag.

Statue av Rabbi Löw, i det sentrale Praha
Blant jøder er han også kjent for sine tolkninger av Talmud og de fleste av disse skriftene finnes fortsatt.

fredag 7. januar 2011

Gammelnye synagogen

I det jødiske kvarteret ligger Europas eldste synagoge og ett av de tidligste gotiske bygg i Praha. Den gammelnye synagogen er fra ca 1270.
Synagogen har overlevd opprenskninger, branner og jødiske pogromer, her søkte folket tilflukt når det trengtes, og fortsatt er dette ett vikitg sted for dagens jøder i Praha.
Først var navnet på synagogen den store synagogen, det var først på 1500 tallet , da det ble bygd nye synagoger at den fikk navnet gammelnye
Ved siden av synagogen ligger den jødiske kirkegården hvor over 100 000 jøder er gravlagt.

tirsdag 4. januar 2011

Mat og drikke

Mat og drikke

Tsjekkerne elsker øl, og der sies at man her drikker mest øl i hele verden. Det vanligste er svetlé pivo -- et lyst fatøl, men prøv gjerne en tmávé pivo -- det sterke, mørke ølet. Be om en pivni syr ved siden av , en slags velduftende ost som serveres med sennep og løk. Skal du gjøre som tsjekkerne, moser du det hele og skvetter litt øl over. God apetitt!

Det tsjekkiske kjøkkenet innbyr ikke direkte til de mer romantiske middager -- her går det mye i svinekjøtt med knødel og surkål. Og øl dertil. Men dette er i ferd med å endre seg -- det kommer stadig nye restauranter som legger vekt på en mer kontinental stil. Nasjonalretten heter Svícková na smetane -- og består av banket oksekjøtt i fløtesaus, skivet knødel og tranebær.

Rundt om i Praha finnes mange gode puber og ølhaller som også serverer matretter:

• U Fleku (Kremencova 11): Velkjent klassiker beliggende i den nye bydelen, Nove Mesto. Spesialiteten er det mørke ølet som brygges her i Prahas minste bryggeri. Noe godt å bite i serveres også. Om sommeren er det populær uteservering på stedet.

• U Kalicha (Na Bojisti 12): Hyggelig ølhall i Nove Mesto. Kjent både som restaurant og fra romanen "Den tapre soldaten Svejk". Dette var Svejks stamsted og personalet er derfor tidsriktig antrukket fra romanens epoke.

Slike pølseboder er det mange av

mandag 3. januar 2011

Jan Huus

På gamletorget i Praha er det ett monument over Jan Huus. Hvem er nå denne Jan Huus? Han var fra Bøhmen, dagens tsjekkia og var født ca 1369 og døde i 1415.

Jan Huus var en religiøs tenker og reformator, den katolske kirken likte tankene dårlig og han og hans tilhengere husittere ble kjettere i følge den katolske kirken, i 1411 ble Huus ekskommunisert og i 1415 ble han brent på bålet som kjetter. For protestantismen i Tsjekkia ble hans død en katalysator, i tillegg ble hans litterære verker viktige.
Dere vil legge merke til statuen og den står med ryggen mot den katolske kirke.